Quantcast
Channel: WhatsupSthlm
Viewing all 718 articles
Browse latest View live

Guiden till klassiska restauranger i Stockholm

$
0
0

När krogkartan fylls av fusion-menyer och hippa koncept är det extra spännande att återvända till Stockholms gamla klassiker - de anrika restaurangerna med lång historia, tidlös miljö och traditionella smaker på menyn. Här sållar vi ut några av de bästa och guidar till klassiska restauranger i Stockholm som är minst 25 år gamla. Du hittar bland annat källarvalv med anor från 1600-talet, kroginstitutioner som lockat kultureliten i över 100 år och retrofyllda nostalgiresor tillbaka till 70-talet.


Kolla även:

- Husman: Här hittar du Stockholms bästa husmanskost

- Hett: Stockholms bästa restauranger för en wow-upplevelse

- Lyx: Guiden till lyxrestauranger i Stockholm


Nedan hittar du Stockholmsklassikerna!


Prinsen: Välbevarad favorit

Här är klassiskt bara förnamnet. Prinsen har bevarat stilen sedan 1897 och lockar både kulturelit och affärsfolk. Den antika miljön kantas av mängder av tavlor och fotografier på väggarna, bland annat av svenska kulturpersonligheter, och på menyn regerar franska och svenska smaker.

Mer information: Prinsen, Mäster Samuelsgatan 4, Östermalm


Prinsen


Grodan (artikelbilden): Hänger med i tiden

Populärt stammishak som slog upp dörrarna 1985 och har hållit fast vid den franska mattraditionen. Då hette det La Grenouille, men namnet byttes snabbt till Grodan, som det kallades i folkmun. Här står samma krögare på golvet idag, vilket få andra krogar kan stoltsera med efter 30 år. Lokalerna är indelade i olika avdelningar med varsin upphottad interiör, bland annat med särpräglade stuckaturer och svarta lädersoffor. Förutom själva restaurangen är Grodan väldigt populärt för sin bar och uteservering.

Mer information: Grodan, Grev Turegatan 16, Östermalm


Grodan


Villa Godthem: Djurgårdspärla med 1800-talsanor

Den gamla grosshandlarvillan ute på Djurgården byggdes 1897 och har bevarat känslan med ombonade rum och pittoresk trädgård. Sedan 1950-talet serveras paradrätten plankstek vid sidan om andra klassiker såsom köttbullar och wallenbergare. Signerat folket bakom Prinsen.

Mer information: Villa Godthem, Rosendalsvägen 9, Djurgården


Villa Godthem


Tennstopet: En av stans riktiga institutioner

Tennstopets långa historia - stället öppnade första gången 1867 - märks tydligt både på inredningen och de svenska husmansklassikerna. Detta är en ingrodd mötesplats - under årens lopp har inte minst konstnärer, författare och musiker kommit hit för att umgås, äta och dricka.

Mer information: Tennstopet, Dalagatan 50, Vasastan


 

Tennstopet


Tranan: Poppis sedan 1929

Rödrutiga dukar har blivit mer eller mindre synonymt med denna folkfyllda klassiker mitt på Odenplan. Mycket av inredningen härstammar från starten 1929 och går i stil med de gamla ölcaféerna. På menyn hittar du bland annat den smörstekta strömmingen med potatispuré som har serverats sedan dag ett.

Mer information: Tranan, Karlbergsvägen 14, Vasastan


Sturehof: Fiskrestaurang med anor

På Sturehof har det serverats fisk och skaldjur i över ett sekel och här är mingelfaktorn fortfarande hög. Miljön har förvisso uppdaterats, men inte utan att bevara den forna glansen från dagarna då Sturehof var stans största fiskrestaurang.

Mer information: Sturehof, Stureplan 2, Östermalm


Riche: Het 100-åring

Den parisiska miljön på Riche är knappast någon nyhet för vare sig rävar eller klubbfolk. Med över 100 år på nacken är stället också en riktig matinstitution som bevarar arvet efter matprofilen Tore Wretman med rätter som toast skagen och biff rydberg på menyn. Här mixas fransk brasseriemat med svensk husman.

Mer information: Riche, Birger Jarlsgatan 4, Östermalm


Konstnärsbaren (KB): Old school-hangout för kreativa

Vill man mingla med kultureliten är det annars bara att bege sig till Konstnärsbaren, KB. Här ser det likadant ut som 1931, då stället gjordes om och väggarna smyckades ut med hjälp från samtida konstnärer. Sedan dess har KB varit ett riktigt vattenhål för kreativa.

Mer information: Konstnärsbaren (KB), Smålandsgatan 7, Östermalm


Cassi: Retro till max

Glöm sekelskiftet, här är det 70-tal och brickservering som gäller. Franska kvarterskrogen Cassi har nämligen inte förändrats det minsta sedan orangea heltäckningsmattor och ärtgröna tapeter var inne. Räkna med paradnummer som steak minute med bea och pommes samt en riktig nostalgitripp på det.

Mer information: Restaurant Cassi, Narvavägen 30, Östermalm


Pelikan: Uråldrig husmanfavorit

Den kända ölhallen på Blekingegatan är en av stans äldsta krogar och låg från början i Gamla Stan, där den grundades redan 1660. Än idag är detta ett välbesökt vattenhål där du kan äta typisk svensk husmanskost och insupa atmosfären i den 100-åriga lokalen med högt i tak. Och dricka bärs, så klart.

Mer information: Pelikan, Blekingegatan 40, Södermalm


Den Gyldene Freden: Stammishak sedan 1722

En av stans kanske mest anrika krogar. Här har stammisar som Bellman, Taube och Zorn avlöst varandra, och idag förs arvet vidare med traditionell svensk matlagning i modern tappning. Den Gyldene Fredens historia går tillbaka till 1722 och sitter fortfarande i väggarna.

Mer information: Den Gyldene Freden, Österlånggatan 51, Gamla Stan


 

Den Gyldene Freden


Gondolen: Stockholmsklassiker på hög höjd

Modeflugor och kreddiga vibbar lyser med sin frånvaro på Erik Lallerstedts Gondolen. Här är istället utsikten över stan lika klassisk som den husmansinspirerade och stiliga menyn. Restaurangen, som ligger på 33 meters höjd, invigdes redan 1935 av den dåvarande kungen och lockar alla typer av sällskap.

Mer information: Eriks Gondolen, Stadsgården 6, Södermalm


Eriks Gondolen


Nalen: Kvarterskrog med musikalisk historia

Anrika Nalen har på senare år uppdaterat den klassiska restaurangen med KRAV-certifiering, annars är mycket sig likt. Här blandas gammalt och modernt på ett sätt som passar det forna danspalatsets historia och bevarar den där avslappnade, opretentiösa känslan bland borden.

Mer information: Nalen Restaurang, Regeringsgatan 74, City


Nalen


Rolfs Kök: Tidlöst och nytänkande på samma gång

Stammisarna duggar tätt på denna moderna klassiker som öppnade i slutet av 80-talet och numera drivs av folket från AG. Rolfs Kök blandar tidlöst med nytänk hela vägen från den europeisk-skandinaviska menyn till inredningen i sten och grönmålade trädetaljer. Här hittar du allt från kära par till affärsmän i kostym.

Mer information: Rolfs Kök, Tegnérgatan 41, City/Vasastan


Rolfs Kök


Operakällaren: Vackrast i stan?

Snacka om klassiskt - den kända stjärnkrogen har kulturminnesmärkt miljö prydd av originalväggmålningar, gyllene träpanel och maffiga takkronor som har kompletterats med stora speglar och moderna möbler. Historiskt och aktuellt på samma gång, med andra ord.

Mer information: Operakällaren, Karl XII:s torg, City


Fem Små Hus: Underjordisk resa tillbaka i tiden

De historiska källarvalven på Fem Små Hus i Gamla Stan bjuder på en tidsresa av rang. Här serveras traditionella smaker bland välvda tegelväggar, tunga draperier och levande ljus. En av rätterna är till och med döpt efter kvinnan som drev restaurang här på 1600-talet.

Mer information: Fem Små Hus, Nygränd 10, Gamla Stan


Fem Små Hus


Wasahof: Håller ställningarna vid Vasaparken

Runt förra sekelskiftet var detta ett ölcafé i utkanten av stan dit de rika tog sin tillflykt innan Vasastan existerade. Idag serveras här ostron, skaldjursplatåer och andra franskinspirerade bistrorätter till en bred och hängiven publik. Vissa dagar ägnas åt jazz och opera.

Mer information: Wasahof, Dalagatan 46, Vasastan


Ulla Winbladh: Traditionell Djurgårdsidyll

En riktig klassiker, döpt efter Bellmans musa och belägen i historisk miljö på Djurgården. Här är det inte mycket som har förändrats sedan gamla tider. Räkna med traditionell husmanskost och en naturskön uteservering där både hästar och flanörer passerar under sommaren.

Mer information: Wärdshuset Ulla Winbladh, Rosendalsvägen 8, Djurgården


Wedholms Fisk: Anrikt fiskproffs

Klassisk fiskrestaurang som öppnades av Bengt Wedholm 1985 och blev en av landets första stjärnkrogar. Bortsett från hyllade fisk- och skaldjursrätter stoltserar man med tavlor målade av kända svenska konstnärer. Ett bevis på grundarens stora konstintresse.

Mer information: Wedholms Fisk, Nybrokajen 17, City


Mårten Trotzig: Något för festtillfällen

Också denna uppiffade finkrog i Gamla Stan har källarvalv och anor som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Det är både elegant och rustikt på samma gång med flera olika valv och rum samt en meny full av traditionella rätter, såväl svenska som internationella.

Mer information: Mårten Trotzig, Västerlånggatan 79, Gamla Stan


Andra guider du kanske är intresserad av

- Franskt: Guiden till Stockholms bästa franska restauranger

- Fiskrestauranger: Stockholms bästa fiskrestauranger

- Köttrestauranger: Stockholms bästa köttrestauranger

- Hamburgare: Här hittar du Stockholms bästa hamburgare

- Brunch: Den kompletta guiden till Stockholms bästa brunch


Om guiden till klassiska restauranger i Stockholm

Guiden till Stockholms klassiska restauranger uppdateras löpande. Kom gärna med tips i kommentarsfältet nedan om du vet någon riktigt bra traditionell restaurang i Stockholm som inte får missas (och som vi har missat). Det går också bra att maila oss på info@whatsupglobal.com. Säg även till om du ser några felaktigheter i guiden.


Text: Johanna Lagerkranser

Publicerad: 2015-01-14

Senast uppdaterad: 2015-01-14


Nutida ikoner i fotoutställning på Diplomat

$
0
0

Porträttfotografen Anna-Lena Ahlström lämnade karriären som skivbolagsdirektör för att istället gå en fotoutbildning i New York och börja plåta samtidsikoner. Nu ställer hon ut ett fyrtiotal av sina bilder i loungen på Hotel Diplomat, bland annat på kändisar som Carola, Jenny Wilson, Eva Dahlgren, Marit Bergman och Mikael Persbrandt. I utställningen syns även porträtten av kungaparet som pryder de nya frimärkena. "Portraits" inleds med vernissage den 15 januari i samband med att de nya porträttfrimärkena släpps.


Datum: 16 jan - 28 feb, vernissage den 15 jan

Mer information: Hotel Diplomat

Afternoon Tea-Tox blir nytt(igt) koncept på tesalong

$
0
0

Hotel Diplomat har länge varit känt för sitt klassiska afternoon tea som lockar tusentals gäster till hotellet varje år. Nu breddas konceptet för att även passa de hälsomedvetna. Lagom till det nya året introduceras "Afternoon Tea-Tox", en nyttig variant av eftermiddagsfikat som bland annat inkluderar rawbars, pumpa- och kokostryfflar, "super fruit"-sallad och hälsoshot med ingredienser som chia, vetegräs och spirulina.


- Många av våra gäster efterfrågar hälsosamma alternativ. Därför har vi utvecklat Hotel Diplomat Afternoon Tea-Tox med nyttiga godsaker som är helt gluten- och sockerfria, säger Lina Gabrielsson, VD för Hotel Diplomat Stockholm.


Hotel Diplomats Afternoon Tea-Tox:

Rawbar (cashewnötter, dadlar, mandel, kokos, kakao, salt, vanilj)

Pumpa- och kokostryfflar (pumpapuré, kokos, lime, vanilj, vit sockerfri choklad, frystorkade hallon, pistage)

Peanutbutter Cups (Sockerfri mörk choklad, jordnötssmör sötat med stevia, jordnötter, flingsalt)

Chocolate chip cookies (mandelmjöl, salt, bikarbonat, kokosolja, vanilj, sojamjölk, mörk sockerfri choklad)

Superfruitsallad (jordgubbar, hallon, blåbär, physalis, kiwi, ananas, gojibär, inkabär, acai, mullbär)

Green Goblin shot (ananas, päron, spenat, basilika, chia, vetegräs, spirulina)


Diplomats afternoon tea serveras varje dag kl 15-17.


Mer information: Hotel Diplomat

Brunchpremiär på Trattorian

$
0
0

Den 18 januari är det premiär för Trattorians italienska brunchbuffé som kommer att serveras på söndagarna, bland annat med charkuterier, nybakad lasagne, nygräddade pizzor och italienska sliders på menyn. Man har även preppat med ritblock och pennor för små restaurangbesökare. I samband med den nya brunchen drar Trattorian också igång med toskansk à la carte på söndagskvällarna. Färsk pasta, italienskt långkok och nygjord glass är några inslag som utlovas.


Datum: Söndagar fr o m 18 jan

Tid: Brunch kl 12-16, à la carte kl 17-23

Mer information: Trattorian

Hare och kråka på Tennstopet

$
0
0

Under året fortsätter husmanskrogen Tennstopet att servera rätter efter årstid och jaktsäsong. Bland annat blir det vårlamm, sill och surströmming på tallriken men också traditionella gamla smaker såsom skånsk hare och vårkråka från de sörmländska skogarna. Nedan hittar du vad som händer på menyn under kommande månader.


Februari: Hare (Skåne)
Helstekt harsadel med gräddsås, brysselkål och hasselbackspotatis

Pris: 335 kr
Hargryta med hemrökt korv, picklad pumpa och potatispuré

Pris: 265 kr


Mars: Vårkråka (Skogarna i Sörmland)
Vårkråka med cognacgräddsås, gelé och Pommes Williams

Pris: 355 kr


April: Våramm (Sörmland)
Confiterat vårlamm med primörer från Ugglarp och potatisgratäng

Pris: 325 kr
Tryfferad lammkorv med jordärtskocksvichyssoise och kryddkrasse

Pris: 175 kr


Maj: Sparris (Gotland)
Gotländsk sparris med forellromshollandaise

Pris: 140 kr


Juni: Sill (Klädesholmen)
Klassisk matjessill med gräddfil, lök och kokt färskpotatis

Pris: 130 kr
Lerpottasill

Pris: 135 kr


Mer information: Tennstopet

Internationella standup-komikern Max Amini till Sverige

$
0
0

Under våren får Stockholm och Göteborg besök av Max Amini, komikern som inte bara har gjort sig känd för sina imitationer och improvisationer utan också för sin Youtube-kanal med över tio miljoner visningar. Den 16 maj uppträder han på China Teatern.


Max Amini turnerar över hela världen och har sålt ut arenor i bland annat Kanada, Storbritannien, Australien, Tyskland, Dubai och Kuala Lumpur. Han skämtar gärna om sin iranska härkomst och använder sin långa erfarenhet som skådespelare för att blanda in träffsäkra imitationer, engagerande berättelser, energiska improvisationer och en omtalad förmåga att skapa humor utifrån vad som händer under föreställningens gång.


2002 inledde Max Amini sin standup-karriär och gjorde sig snart känd som ett framtidsnamn med en snabbt ökande skara fans. 2006 fick han ett stort erkännande när han blev huvudakt på den världskända komediklubben "Laugh Factory" i Hollywood. 2009 gick han till final i NBC:s komedisatsning "Diversity Showcase" och året efter gav han sig ut på turnén "Exotic Imports" tillsammans med andra komiker från olika kulturella bakgrunder. Turnén blev en stor succé och sålde slut i hela landet.


Max Amini är också en populär och efterfrågad skådespelare i Hollywood och har varit med i över 50 filmer och tv-produktioner såsom "Heroes", "Shirin in Love", "How Beer Pong Saved my Life" och i den kommande "Beyond Paradise".


Snart är Max Amini aktuell i en ny entimmes-special på Comedy Special kallad "Authentically Absurd". Showen är inspelad under Max Aminis utsålda föreställningar på Beverly Hills i somras.


Datum: 16 maj

Tid: Kl 19.30

Biljetter säljs via Blixten 

Mer information: China Teatern

NK auktionerar ut årets juldekor på Bukowskis Market

$
0
0

Just nu kan man buda på NK:s julskyltning och bidra till välgörenhet på samma gång. För andra året i rad auktioneras nämligen delar av den uppmärksammade dekoren ut i samarbete med Bukowskis Market. Objekten startar på 1 000 kr och intäkterna går oavkortat till Läkare utan gränser. De unika kreationerna, som är handgjorda av skyltningskreatören JoAnn Tan Studio, ställs under tiden ut för beskådan i varuhusets ljusgård.


- För många börjar julen på NK, med start på skyltsöndagen då vi stolt avtäcker årets fönster. Tillsammans med Bukowskis Market engagerar vi våra besökare att bidra till årets välgörenhet, och samtidigt få med sig en bit av julen på NK hem, säger Daniel Stipich, marknadschef på Nordiska Kompaniet.


Auktionen avslutas den 25 januari.


Här kan du delta i auktionen.

Mer information: Nordiska Kompaniet (NK)

Sportlov i Stockholm

$
0
0

För sportlovslediga barn och ungdomar finns det mycket att hitta på i Stockholm, oavsett ålder och intressen. Kanske är det dags att utmana dig själv på klätterväggen, delta i en kreativ workshop eller göra en mysig utflykt med hela familjen. Här guidar vi till museer, aktiviteter och andra roliga saker som inte bör missas under lovet. Guiden till sportlov i Stockholm 2015 sträcker sig från den 21 februari till den 1 mars vecka 9.


Läs våra andra lovguider:

- Lov i Stockholm


Kolla även:

- Museum: Den stora guiden över Stockholms bästa museer

- Aktivitet: Den kompletta guiden till aktiviteter i Stockholm


Nedan guidar vi till sportlov i Stockholm 2015!


Museer


Moderna Museet: Skapa din egen jättespindel

För konstnären Louise Bourgeois har spindeln en positiv kraft. På Moderna Museet kan du bland annat se hennes enorma spindelskulptur "Maman" och göra dina egna spindlar inne i verkstaden under sportlovet.

Datum: 24-28 feb

Tid: Kl 12-16

Ålder: Från 4 år

Entré: Vuxna 120 kr, barn gratis

Mer information: Moderna Museet, Exercisplan 4, Skepparholmen


Tekniska Museet: Gammal teknik blir ny konst

Här förvandlar du din gamla dator, telefon eller annan avlagd elektronik till ett nytt konstverk i museets Maker Square. "Make and Remake" ingår i den interaktiva utställningen Digital Revolution som utforskar tekniken bakom uttryck som konst och design. 

Datum: 21 feb - 1 mars

Entré: Vuxna 150 kr, barn 7-19 år 50 kr, barn 0-6 år gratis

Mer information: Tekniska Museet, Museivägen 7, Djurgården


Etnografiska museet: Kreativ upptäcktsresa

I Etnografiskas familjevisning får besökarna titta på föremål som Sven Hedin tagit med sig på sina upptäcktsresor till Asien. I Verkstan kan du själv upptäcka världen utanför Europa genom att skapa kartor och bygga jordglober.

Datum: 24 feb - 1 mars

Tid: Kl 12.30-16

Ålder: Rekommenderad ålder från 5 år

Entré: Vuxna 80 kr, barn gratis

Materialkostnad: 50 kr

Mer information: Etnografiska museet, Djurgårdsbrunnsvägen 34, Gärdet


Andra roliga museer

Det finns mängder av museer för sportlovslediga att besöka i Stockholm. På Tom Tits Experiment kan du till exempel plocka fram kreativiteten och uppfinningsrikedomen i deras "Makerspace". Den som vill leka och uppleva gamla tider på samma gång hittar annars den populära Lekstugan med 1800-talsmiljö på Nordiska museet. I Skaparverkstaden på Naturhistoriska riksmuseet får barnen skapa svenska rovdjur som varg och björn. 


Aktiviteter


Skansen: Grilla korv och gå tipspromenad

Som vanligt händer det mycket på Skansen. Under sportlovet ordnas allt från tipspromenad och korvgrillning med sparkar och kälkar till cirkusskola och ponnyridning. Här kan du även mata djuren, testa att tälja och göra mycket annat skoj.

Datum: 21 feb - 1 mars

Tid: Vardagar kl 10-15, helg kl 10-16

Entré: Vuxna 100 kr, barn 6-15 år 60 kr

Mer information: Skansen, Djurgårdsslätten 49-51, Djurgården


Skansen


Boulebar (artikelbilden): Kul med klot

Den franska sporten boule har blivit ett populärt nöje bland både barn och vuxna. På Boulebar hittar du flera boulebanor och restaurang med fransk mat - ett kul sätt att umgås och träna upp sina klotfärdigheter på. Det går alltid att boka instruktör.

Mer information: Boulebar Surbrunn, Surbrunnsgatan 46, Vasastan

Mer information: Boulebar Rådhuset, Rådhusets T-banestation, Kungsholmen


Boulebar


BallBreaker: Alla aktiviteter på samma ställe

På stans största aktivitetspalats kan du ägna dig åt allt från bowling till shuffleboard, biljard och fotbollssimulatorer. Bortsett från ett digert utbud av aktiviteter och disco-vibbar hittar du även en restaurang där familjer kan ta en paus och äta.

Mer information: BallBreaker, Lindhagensgatan 114, Kungsholmen


BallBreaker


Klätterverket: Prova på att klättra under lovet

Klättersugen? Klätterverket på Dieselverkstaden i Sickla ordnar drop in-klättring med instruktör hela veckan för sportlovslediga barn och ungdomar. Det enda som behövs är inomhusgympaskor, annars går det bra att hyra klätterskor för 35 kr.

Datum: 23 feb - 1 mars

Tid: Kl 10-15

Pris: 150 kr

Mer information: Klätterverket, Marcusplatsen 17, Sickla


Äventyrsbad

Ett blött nöje som passar alla åldrar. På Söder ligger den populära simanläggningen Eriksdalsbadet som har nedfarter, strömmar och mycket annat som man kan roa sig med. För den som kan ta sig utanför stan finns även Sydpoolen Äventyrsbad i Södertälje där du bland annat hittar hisnande vågor, vattenkanoner och en riktig värstingrutschbana.


Bonniers Konsthall: Workshop - bygg dina drömmars stad

Här får alla barn använda fantasin och bygga en egen drömstad tillsammans med barnfavoriten Sannah Salameh. Inspirationen hämtas från den pågående utställningen Stadsvandringar, som skildrar mötet med städer runt hela jorden. Det serveras även afternoon tea i caféet. Kom ihåg att föranmälan krävs till workshopen.

Datum: 27 feb - 1 mars

Tid: Kl 12 & 16

Materialkostnad: 30 kr

Mer information: Bonniers Konsthall, Torsgatan 19, City


Operan: Spännande bakom kulisserna

För unga arrangeras en rad sportlovsaktiviteter på Operan. Den som vill kan bland annat gå visningar och ta reda på allt som har med Operahuset att göra, exempelvis var kungens loge ligger och vart falluckan på scenen leder.

Datum: 23-28 feb

Mer information: Kungliga Operan, Gustav Adolfs torg, City


Utanför stan


Siggesta Gård: Aktivitetsfylld lantidyll

Ute på Värmdö ligger denna gamla lada som har förvandlats till familjevänlig restaurang och lantlig gård med många utomhusaktiviteter. Testa lekplatsen och hinderbanan eller passa på att göra ett besök hos gårdens alpackor. Inne i butiken säljs delikatesser, godis och leksaker.

Pris: En aktivitet 60 kr för barn, 75 kr för vuxna; aktivitetsband (alla aktiviteter) 100 kr för barn, 175 kr för vuxna

Mer information: Siggesta Gård, Siggesta Gård, Värmdö


Andra guider du kanske är intresserad av

- Familjevänliga restauranger: Familjevänliga restauranger i Stockholm



Om guiden till sportlov i Stockholm

Sportlovsguiden i Stockholm uppdateras löpande. Kom gärna med tips i kommentarsfältet nedan om du vet något man kan göra på sportlovet som vi har glömt och borde lägga med i vår guide. Ni kan även maila oss på info@whatsupglobal.com. Säg även till om ni ser några felaktigheter i guiden. Annars hoppas vi att du får ett härligt sportlov vad du än väljer att hitta på.


Text: Johanna Lagerkranser

Publicerad: 2015-01-20

Senast uppdaterad: 2015-01-20


Treårsfest på Nybrogatan 38

$
0
0

Onsdagen den 28 januari fyller kvarterskrogen Nybrogatan 38 tre år, något som kommer att firas på restaurangen från morgon till kväll. Från kl 20 kommer man bland annat kunna lyssna på den internationellt verksamma saxofonisten Andreas Ferronato som spelar tillsammans med kvällens DJ, Bjoerlin. Heldagsfirandet inleds redan kl 07.30 med livejazz och frukost.


Datum: 28 jan

Tid: Hela dagen (Andreas Ferronato börjar spela runt kl 20)

Mer information: Nybrogatan 38

Ewa Stackelbergs fotogram ställs ut på Fotografiska

$
0
0

Ewa Stackelbergs universum växer fram i mörkrummet. Av ljus, kemikalier och föremål skapar hon bilder, utan kamera, där händelser i livet har satt sina avtryck. Utställningen "Fotogram" är ett färgstarkt möte mellan scenografen Ulla Kassius specifika rum och Ewa Stackelbergs fotogram. Tillsammans har de skapat en meditativ helhetsupplevelse.


Fotografiska 6 februari - 5 april


År 2001 fick Ewa Stackelberg pris för årets bästa fotobok. Bilder och texter som bearbetar förlusten av hennes älskade man som omkom i en flygolycka 1997. Det är en självutlämnande och naken dagboksskildring där hon berättar med bilder tillkomna i mörkrummet.


"När olyckan inträffade kastade jag mig in i ett mörker och mitt sätt att komma ut var att arbeta. Mitt i den här fasansfulla upplevelsen så öppnade sig samtidigt en konstnärlig frihet", berättar Ewa i en film av i Maud Nycander som är en del av utställningen och handlar om hennes arbete med fotogram. Bildspråket förändrades, men det var alltid ett uttryck för det tillstånd som hon befann sig i. Ett tillstånd där både döden och livet var närvarande.


Ewa Stackelberg har arbetat vidare med fotogram, bilder som växer fram i mörkrummet med hjälp av olika föremål som placeras på ett ljuskänsligt material som sedan exponeras för ljus. Bilderna växer fram i dialog med slumpen, beroende på hur kemikalier och ibland ett föremål reagerar på ljuset. Det är en gammal teknik som har sitt ursprung bland de första fotografiska pionjärerna som Anna Atkins som 1843 skapade fotografiska illustrationer med hjälp av cyanotyper, en metod som gav detaljrika fotogram i en blå färgskala. Senare kom konstnärer som August Strindberg, Man Ray och László Moholy-Nagy att använda sig av tekniken. Det är fotografi i sitt ursprung, ett motsatsförhållande till den digitala utvecklingen.


Att skapa bilder direkt i mörkrummet är på sätt och vis en tillbakagång till hennes tidiga konststudier. Men när hon som ung flyttade till Spanien för att studera måleri efter Francoregimens fall 1976 trängde sig verkligheten på. Hon ville göra bilder, men samtidigt vara en del av verkligheten. Hon förstod att hon ville bli fotograf.


Ewa söker sig fram i sitt konstnärskap, prövar och förkastar. "Det är som en dialog mellan det omedvetna och det konstnärliga materialet. Plötsligt händer något magiskt. Plötsligt uppenbarar sig en annan värld ur något så konkret som jord, tarmar, blad, vatten och lera. Jag har alltid varit nyfiken på projekt med osäker utgång och experimenterat med fotografiska tekniker".


"Det är som om blicken tvingas förbi den vetskapen och in i den koloristiska fägring som tycks vara alltings ursprung", skriver författaren Marie Lundquist i Ewa Stackelbergs nya bok "Fotogram". "Det finns en slags alkemisk lockelse i processen", förklarar Ewa. "Bilderna är början på en lång resa. Jag har massor av bilder inom mig, massor av färg, mönster och berättelser".


Under åren har uttrycket utvecklats till något annat. "Mina senaste bilder känns som att komma hem. Utvecklingen har gått från det föreställande till ett abstrakt skapande med många betydelser. Det handlar om att känna istället för att se. Man blir en friare människa med åldern".


Mer information: Fotografiska

Get A Nightlife ny pop-up-klubb på Stureplan

$
0
0

Den 23 januari är det premiär för Hornstullsgruppens nya nattklubb "Get A Nightlife", som kommer att husera på Lästmakargatan 8 varje fredag och lördag under tre månader. Som vanligt blir det hiphop men också återkommande dj:s som Tony Zoulias, DJ Taro och Mack Beats, och den här gången utlovas dessutom ett nytt klubbkoncept av arrangörerna Andreas Bergman, Joel Söderbäck och Stefan Axel Foley. Festsugna måste dock komma ihåg att föranmäla sig på hemsidan för att få plats på klubbens lista.


Datum: Lördagar och söndagar med premiär den 23 jan (pågår i tre månader)

Läs mer och registrera dig här 

Hyllad humorshow förlängs med 28 föreställningar

$
0
0

Efter succépremiären av Grotescos nya revy "Grotesco på Scala - En näradödenrevy" står det klart att säsongen på Scalateatern förlängs fram till den 9 maj. Det är den första liveshowen med Grotesco-gänget, vars självbetitlade tv-serie gått varm i svenska hem de senaste fem åren. I den aktuella revyn framförs såväl nyskrivet material som klassiska sketcher, bland annat i form av satiriska sång- och dansnummer varvade med vassa kommentarer om samtiden. För regi står dansaren och koreografen Anna Vnuk. 


Datum: 23 jan  - 9 maj

Biljetter säljs via Scalateatern, Blixten  och Stockholm Visitor Center på Kulturhuset

Mer information: Scalateatern

Björn Frantzén öppnar restauranger på NK

$
0
0

Lagom till våren blir det nya tag i NK:s matutbud när stjärnkocken Björn Frantzén tar över ett gäng nya restauranger på varuhuset. Målet är att NK ska bli en självklar matdestination i Stockholm.


Björn Frantzén, som bland annat ligger bakom Restaurant Frantzén och även har varit aktiv på TV, kommer att ta driva anrika Brobergs Matsal och flera andra matställen som tillkommer på samma plan. Tanken är att han ska sätta sin egen prägel och erbjuda något för olika tillfällen, något som också ska bidra till att göra Nordiska Kompaniet till en given matdestination för besökarna. Uppdateringen sker i samband med att det hundraåriga varuhuset under våren förnyas och storsatsar på mat.


- När möjligheten att driva restauranger på NK öppnade sig såg jag möjligheten att få skapa något nytt och unikt. En stor utmaning som kräver ödmjukhet inför husets anrika historia, säger Björn Frantzén.


Restaurangerna kommer att finnas på plan 4 i varuhuset från slutet av mars.


Mer information: Nordiska Kompaniet (NK)

Premiär för kultursatsningen The Green Door Project

$
0
0

Lördagen den 31 januari är det premiär för Carlsbergs nya kultursatsning The Green Door Project, vilket ska bli startskottet för en ny era av kreativa festupplevelser under de kommande åren. Föreningen Popaganda, Little Jinder, Studio Barnhus, Good Good och Sakarias är några av dem som deltar i projektet. Kalaset bjuder bland annat på förfester, konst- och laserinstallationer, food trucks och livespelningar. Inträdet är helt fritt.


Förfester:
Sixten & Frans
Kl. 17.00-20.45
Line-up: RMH Sound & YUME Showcase


Maskineriet
Kl. 18.00-20.45 (live 19.30)
Line-up: Dj Isabella Sundberg & live DMX Krew


Caliroots
Kl. 18.30-20.45 (live 20.00)
Line-up: Dj Gärigheter, live Kalle Gracias & Griljonären


Riche
Kl. 18.00-20.45 (live 19.30)
Line-up: Dj Fatima Ornette & live Farväl till Ungdomen och Paddington D.C


Monkey Bizz
Kl. 18.30-20.45
Line-up: Dj Simon Haydo (DEM, Studio Barnhus)


"Liverummet"
21-23 Date + Sandra Zupanic (XOV live 22.30)
23-01 Popganda + Hanna Stenman (Little Jinder live 23.30)
01-03 Good Good + YMPA (Sakarias live 01)


Elektroniska rummet
21-23 Hyllningsklubben + Timothy Wilson
23-01 Studio Barnhus + Frida Vega
01-03 Karlovak + Johan Holm

Glashuset: Gallery Steinsland Berliner + Jonas Liveröd under hela kvällen

Francisco Sobrado + Fredrik Stjärne, inga exakta tider, pågående under hela kvällen


Datum: 31 jan

Inträde: Gratis

Åldersgräns: 20 år

OSA för adress och mer information senast den 30 januari, läs mer här 

Prisvärt under Krogveckan

$
0
0

Krogveckan har blivit en klassiker i Stockholm sedan den lanserades för några år sedan. Under tiden då Krogveckan pågår, i år den 30 januari - 15 februari, kan du äta två rätter för 200 kr på ett hundratal olika restauranger runt om i stan. Tanken är att ge restaurangbesökare chansen att prova på nya restauranger till ett överkomligt pris. I år utvidgas samtidigt utbudet med specialkomponerade tvårättersmenyer för 300 kr.


En av dem som medverkar är brasseriet Luzette, som öppnade på Centralstationen i fjol:


- För vår Krogveckan-meny har vi valt rätter främst från vårt rôtisseri och vi hoppas få ge alla gäster en måltid med känsla av lyx och avkoppling, säger restaurangchefen Björn Wallentin.


Bland krogarna som finns att välja mellan finns även guldkorn som Brasserie Le Rouge, Mister French, MelandersPrinsen, Trattorian, Grill, Villa Godthem, Stallmästaregården och många fler. Hela listan, och respektive menyer, ser du på krogveckan.se .


Krogveckan arrangeras av Bookatable för sjätte året i rad.


Datum: 30 jan - 15 feb


Semmeldags! Här hittar du goda semlor i Stockholm

$
0
0

Få saker slår Stockholms bästa semlor inför fettisdagen, och konkurrensen blir bara tuffare. För att göra det lite enklare att hitta rätt som semmelälskare har vi listat proffsiga caféer, konditorier och bagerier som erbjuder goda semlor av olika slag - allt från klassiska favoriter och vinnarsemlor till den kreativa wrap-semlan och kladdfria "Hemlan". Du hittar så klart även allergivänliga och ekologiska alternativ värda en omväg. Eller vad sägs om en drickbar semla? Här är några av Stockholms godaste semlor - utse din egen favorit!


Grillska Huset: Prisade semlor med gott syfte

Fettisdagsbullarna på Stadsmissionens bageri i Gamla Stan utsågs 2015 till stans bästa i en tävling som arrangerades av branschorganisationen Stockholms bagare & konditorier. Inte illa! Här används fina råvaror såsom äkta grädde, och dessutom gör du en god samhällsinsats på köpet.

Mer information: Grillska Husets Bageri & Brödbod, Stortorget 3, Gamla Stan


Vete-katten: Anrik favorit

En äkta konditoriklassiker som inte minst är känd för sina omtyckta semlor. Här bakas de varje år och du behöver knappast vara orolig för att missa säsongen - fastlagsbullarna finns nämligen att köpa ända från årsskiftet fram till påsk. Perfekt för en lång fikapaus i något av de gammalmodiga rummen.

Mer information: Vete-katten, Kungsgatan 55, City


Tössebageriet: Wrap-succén

Du lär knappast ha missat Tössebageriets nya semmelwrap som fått stockholmarna att köa runt östermalmskvarteret i minusgrader. Succéwrapen består av en helt vanlig semla som har plattats ut och rullats ihop till en behändig to go-variant, skapad av VM-konditorn Mattias Ljungberg.

Mer information: Tössebageriet, Karlavägen 77, Östermalm


Wiener Caféet anno 1904: Får det lov att vara en Hemla?

Wienercaféet var inte sena med att utmana wrap-succén med nästa stora semmelnyhet - "Hemlan", en fluffig kardemummabulle som har fått en dold fyllning av grädde och caféets egen mandelmassa gjord på rostade mandlar. Kladdfri och enkel att äta i farten.

Mer information: Wiener Caféet anno 1904, Biblioteksgatan 6-8, Östermalm


 

Wiener Caféet anno 1904


Brunkebergs Bageri: Hantverkssemlor med stora lock

Brunkebergs Bageri, en av stans brödfavoriter, är frekvent omnämnd i semmelsammanhang och här står hantverket i fokus. Stora runda lock och bageriets egen fyllning med mandelmassa och tjock grädde hör till några av "hemligheterna". Glöm allt vad tillsatser heter.

Mer information: Brunkebergs Bageri, Dalagatan 9, Vasastan

Mer information: Brunkebergs Bageri, Regeringsgatan 86, City


Valhallabageriet: Poppis surdegsbageri på Östermalm

Litet och väldigt omtyckt hål i väggen som inte minst är känt för att vara proffs på surdeg. Här hittar du traditionella semlor som bakas i mindre partier flera gånger om dagen och äts hemma i lugn och ro. Semlorna finns på Valhallabageriet från januari till påsk.

Mer information: Valhallabageriet, Valhallavägen 174, Östermalm


Valhallabageriet


Bageriet Bulleboden: Tänk lokalt!

Ett ekologiskt litet bageri och fik på Kungsholmen med rykande åtgång på semlorna. Här är det mysigt att äta på plats, annars går det så klart även bra att plocka upp sin fastlagsbulle på vägen. Kombinera med en kopp kaffe från det lokala rosteriet Johan & Nyström.

Mer information: Bageriet Bulleboden, Parmmätargatan 7, Kungsholmen


Bageriet Bulleboden


Älvsjö Konditori & Bageri: Prisvinnare utanför tullarna

Detta gamla konditori har blivit en riktig kändis, inte minst tack vare sina prisbelönta semlor. De smörbakade vetebullarna kommer dessutom med alternativa fyllningar, såsom vaniljkräm, om du inte vill ha mandelmassa. Två andra allergivänliga alternativ är laktosfri grädde och glutenfritt bröd.

Mer information: Älvsjö Konditori & Bageri, Johan Skyttes väg 204, Söderort


Bananza: Omtalad köbildare

Ringa och beställa i förväg? Jepp, det kan faktiskt vara en bra idé om du vill lägga beslag på en av Bananzas hyllade semlor. Efter att vid flera tillfällen ha utnämnts till stans bästa (bland annat av SvD) har de nämligen skapat rusning inför fettisdagen. Testa och se vad du själv tycker!

Mer information: Bananza Konditori & Café, Ringvägen 36, Södermalm


Under Kastanjen: Naturligt i Gamla Stan

2014 röstades deras semlor fram till stans bästa i en Arla-kampanj. I år (2015) håller caféet stängt under en del av säsongen (fram till den 2 februari), men håll dig uppdaterad. Semlorna bakas från grunden på naturliga råvaror, och receptet kommer från bagarens mormor. Mysigt beläget i ett undangömt hörn av Gamla Stan.

Mer information: Under Kastanjen, Kindstugatan 1, Gamla Stan


Under Kastanjen


Gunnarsons konditori: Trogen semmeldtestination

Hederligt gammalt konditori på Söder vars välpudrade semlor är ett regelbundet inslag under säsongen. Och de är så klart väldigt klassiska, med äkta mandelmassa och nyvispad grädde. Hit hittar många inför fettisdagen.

Mer information: Gunnarsons konditori, Götgatan 92, Södermalm


Fabrique: Snyggt på ett av stans favoritbagerier

Det populära stenugnsbageriet står för några av stans godaste brödbak, och här serverar man även upp tjusiga semlor med grovmalen kardemumma, fint spritsad grädde och rejält pudrade trekantslock. Finns i hela stan, nedan hittar du ett urval.

Mer information: Fabrique, Götgatan 24, Södermalm

Mer information: Fabrique, Långholmsgatan 27, Södermalm

Mer information: Fabrique, Nybrogatan 6, Östermalm

Mer information: Fabrique, Odengatan 42, Vasastan

Mer information: Fabrique, Rosenlundsgatan 28, Södermalm

Mer information: Fabrique, Scheelegatan 6, Kungsholmen


Albert & Jack's: Eko-semlor av rutinerat gäng

Här är en fräsch deli-kedja i regi av folket från Vassa Eggen och Boqueria som säljer ekologiska semlor från det egna bageriet på Östermalm. Albert & Jack's finns på flera centrala adresser, och deras semlor går även att förbeställa.

Mer information: Albert & Jack's, Engelbrektsgatan, 3, Östermalm

Mer information: Albert & Jack's, Skeppsbron 24, Gamla Stan

Mer information: Albert & Jack's, Drottninggatan 22, City

Mer information: Albert & Jack's, Fredsgatan 6, City

Mer information: Albert & Jack's, Centralstation, City


Extratips! Nytorget 6: Semlan som milkshake

På kvarterskrogen Nytorget 6 har man tagit semlan ett steg längre. Här kan du nämligen dricka den som en "Semla Milkshake", med eller utan alkohol. Amaretto, kardemumma, mandel, kondenserad mjölk och grädde är vad som döljer sig i glaset.

Mer information: Nytorget 6, Nytorget 6, Södermalm


Andra guider du kanske är intresserad av

- Caféer: Guiden till Stockholms bästa caféer

- Bagerier: Guiden till Stockholms bästa bagerier

- Espresso: Guiden till Stockholms bästa espressobarer


Om guiden till goda semlor i Stockholm

Guiden till Stockholms bästa semlor uppdateras löpande. Kom gärna med tips i kommentarsfältet nedan om du vet någon riktigt god semla i Stockholm som inte får missas (och som vi har missat). Det går också bra att maila oss på info@whatsupglobal.com. Säg även till om du ser några felaktigheter i guiden.


Text: Johanna Lagerkranser

Publicerad: 2015-01-29

Senast uppdaterad: 2015-01-29

Från middag till nattklubb på nya F12-krogen

$
0
0

Sydamerikanska smaker och internationella dj:s står i fokus när F12-gruppen förvandlar flaggskeppet Fredsgatan 12 till Público - en kontinental mötesplats med rum för både matälskare och klubbmänniskor. 


Den 30 januari är det premiär för krögarna Melker Andersson och Danyel Couyets nya krogkonceptet Público, en kombination av restaurang och nattklubb som hämtar inspiration från varmare breddgrader. Med röda väggar, gröna palmer och en lång cevichebar i mitten har krogen fått drag av Mexiko och Peru, och både hetta och "sharing" regerar på menyn. Enligt "dinner to club"-tänket ska gästerna både kunna äta, ta en drink och stanna kvar på klubben som drar igång under kvällen och har öppet fram till 03.


Koncept- och produktionsbyrån Segrén Hedlund, som har utvecklat några av Stockholms hetaste klubbar, har varit med och tagit fram konceptet, och de satsar stort på bokningarna med både resident dj:s och internationella gästspelningar. 


- Liknande koncept, där både mat och musik står i fokus, är sedan länge populära utomlands, så det känns spännande att kombinera konceptet med våra erfarenheter från F12 och skapa något helt nytt i internationell tappning, säger Jens Segrén, en av byråns grundare.


Público öppnar den 30 januari 2015.


Mer information: Público

Två för en på Djurgårdsbrunn

$
0
0

Onsdagar och torsdagar till och med den 26 mars erbjuder Djurgårdsbrunn två fyrarättersmenyer för sammanlagt 595 kr. Erbjudandet gäller kvällsmenyn och inkluderar valfri förrätt, varmrätt och dessert samt ostbuffé. Upplagt för middag på tu man hand.


Pris: 595 kr för två personer

Datum: Ons-tors t o m den 26 mars

Mer information: Djurgårdsbrunn Bar & Restaurang

Grishuvud tillbaka på Oaxen

$
0
0

Oaxen Slip har inlett det nya matåret med flera nya, och nygamla, inslag på menyn. Ärtsoppa med fläskkorv, fläsklägg, fläsksida och tre sorters senap har tillkommit som torsdagslunch, och till söndagarna blir det trerättersmiddag med stek och tillbehör. Den största "nyheten" 2015 är kanske ändå knaperstekt, konfiterat grishuvud från Nibble, en känd Oaxen-klassiker som serverades redan 2007 när restaurangen låg i skärgården och som nu gör återtåg på menyn.


Lätt men tidskrävande


- Vi börjar med att raka huvudena innan vi saltar och kryddar dem. De vaccas och får rimma i kyl tre till fyra dygn. Sen bakar vi dem på låg värme i minst 48 timmar. Därefter spolas de av och kyls ner innan de ångbakas. När de har svalnat något lossar vi försiktigt skallbenet från kött och skinn, berättar Oaxens Magnus Ek.


Grishuvudet kommer i en servering för 3-4 personer tillsammans med jordärtskocka, ättikskokta körsbär och grönkål. Serveras alla dagar i mån av tillgång.


Mer information: Oaxen Slip

Gabriel Iglesias till Hovet

$
0
0

Standup-komikern Gabriel Iglesiashar blivit en världkändis med sina imitationer, vilda röstbyten och ljudeffekter. I fjol hade filmen om hans liv, "The Fluffy Movie", premiär på över 400 biografer i USA. Den 31 maj i vår uppträder han på Hovet i Stockholm.


Han har över 7,6 miljoner följare på Facebook, över 200 miljoner visningar på Youtube, två miljonsäljande dvd-shower och nu alltså en egen biofilm. Gabriel Iglesias har också utsetts till en av de tio mest framgångsrika komikerna i världen just nu av Forbes. Han driver gärna med sig själv och sina kompisar och anser sig varken vara kontroversiell eller politisk; målet är helt enkelt att underhålla.


Iglesias känns även igen från ett flertal filmer och som gäst på talkshows som "The Tonight Show with Jay Leno", "Conan", "Jimmy Kimmel Live" och "The Late Late Show with Craig Ferguson". Han har programlett två säsonger av det populära tv-programmet "Gabriel Iglesias Presents Stand-Up Revolution" på Comedy Central. Där presenterade han nya lovande komiker och nominerades till en ALMA för sin insats.


I vår kommer Gabriel Iglesias till Sverige med sin nya show. Den 28 maj uppträder han på Lisebergshallen i Göteborg och den 31 maj på Hovet i Stockholm. Biljetterna släpps den 30 januari.


Biljetter säljs via Blixten 

Mer information: Hovet

Viewing all 718 articles
Browse latest View live